Als ouders zijn we erg begaan met de ontwikkeling van onze kinderen – eerste woordjes, eerste stapjes en natuurlijk ook de eerste keer leren lezen! Toch is het ook belangrijk dat we de hand-oogcoördinatie van onze kinderen ontwikkelen. In dit artikel leggen we uit waarom hand-oogcoördinatie voor peuters zo belangrijk is en hoe we hand-oogcoördinatie bij peuters kunnen ontwikkelen.

Wat is hand-oog coördinatie?

Oog-handcoördinatie of hand-oog coördinatie is het vermogen om activiteiten uit te voeren die het gelijktijdig gebruik van onze ogen en handen vereisen. Het betreft een activiteit waarbij de informatie die onze ogen waarnemen, wordt gebruikt om onze handen te begeleiden bij het uitvoeren van een beweging.
Bijvoorbeeld:

 • Een rond blokje in een rond gaatje stoppen
 • Puzzelstukjes op zijn plaats leggen
 • Een kleurplaat inkleuren

Hand-oog coördinatie is niet altijd even makkelijk omdat we onze mentale en motorische vaardigheden moeten laten samenwerken. Toch is een goede hand-oog coördinatie erg belangrijk voor de motorische, mentale en zelfs academische ontwikkeling van het kind.

Hoe fijne motorische vaardigheden aanleren?

Fijne motoriek vereist de kleine spieren in onze polsen, handen en vingers om samen te werken. Deze kleine spieren moeten dan met de hersenen synchroniseren om kleine en fijne bewegingen uit te voeren. Iemand met een fijne motoriek kan bijvoorbeeld mooier tekenen en schrijven. Deze vaardigheden kunnen zich al van erg jong ontwikkelen – toch is het pas wanneer je kind een peuter is dat het makkelijk wordt om deze fijne motoriek te oefenen. Het ontwikkelen van die spieren omvat acties zoals vasthouden, grijpen, drukken of het gebruik van een tanggreep.
Deze vaardigheden kunnen zich al van erg jong ontwikkelen – toch is het pas wanneer je kind een peuter is dat het makkelijk wordt om deze fijne motoriek te oefenen. Het ontwikkelen van die spieren omvat acties zoals vasthouden, grijpen, drukken of het gebruik van een tanggreep.

Waarom is hand-oog coördinatie belangrijk?

Het ontwikkelen van hand-oog coördinatie resulteert in betere reactietijden, atletisch vermogen en verbeterde behendigheid. Het kan ervoor zorgen dat je kind een beter handschrift heeft, snellere en gerichtere bewegingen kan maken met de hand en beter kan schilderen en tekenen.
Indien je peuter een slechte hand-oogcoördinatie heeft kan dit er echter voor zorgen dat er langer stilgestaan moet worden bij handschrift op de lagere school. In extreme gevallen kan het ook een impact hebben op de academische resultaten van je kind en ervoor zorgen dat je kind achterstand oploopt op school.

Znoet - Mountain Game
Znoet - Mountain Game
Znoet - Mountain Game

Hoe kan je de hand-oogcoördinatie van je peuter verbeteren?

Er zijn heel wat dingen die je kan doen om de hand-oogcoördinatie van je peuter te verbeteren. Hieronder geven we je alvast enkele voorbeelden van spelletjes die je kan spelen of activiteiten die je samen met je peuter kan ondernemen om de hand-oog coördinatie en fijne motoriek te verbeteren.

 1. Play dough
  Je kindje laten spelen met materialen zoals klei en Play-dough is een uitstekende manier voor kinderen om een fijne motoriek op te bouwen. Kinderen kunnen namelijk leren om balletjes te maken of slangen te rollen.
 2. Puzzels
  Los samen puzzels op. Door puzzelstukjes op te pakken en op hun plaats te leggen leer jij je kindje de tangreep aan.
  Betrek en moedig je kind zo veel mogelijk aan om eerst eenvoudige puzzels te maken en daarna moeilijkere. Door op zoek te gaan naar puzzelstukjes, deze op te nemen en op de juiste manier neer te leggen leert je kind een fijne motoriek te ontwikkelen.
 3. Tekenen en kleuren
  Door je kind te laten tekenen en schilderen kan jij je peuter helpen om een fijne motoriek te genereren. Daarnaast zijn tekenen en schilderen ook goed om de creativiteit van je kind een boost te geven.
 4. Knippen met een peuter schaartje
  Leer jouw kind te knippen met een peuter schaartje. Laat hen eerst erg simpele lijntjes volgen en maak het vervolgens stap voor stap wat moeilijker.
 5. Spelen in bad
  Gebruik sponzen of piepend rubberen speelgoed om in te knijpen en bekers om het water te vullen en uit te gieten.

Leren door te spelen

Zoals je hierboven ziet zijn er heel wat spelletjes die je samen kan spelen om de hand-oogcoördinatie van je peuter te verbeteren. Het is erg belangrijk dat hand-oogcoördinatie in eerste instantie al spelenderwijs wordt aangeleerd. Het is pas wanneer er een ontwikkelingsachterstand wordt opgelopen dat het aan te raden is om een professional in te schakelen.

ZNOET MOUNTAIN GAME
ZNOET SLIDING SJOELBAK GAME
ZNOET LUCKY DOBBELSPEL
ZNOET EDUCATIEVE SPEELKLOK