Goed speelgoed kiezen voor je kleine spruit kan een hele opgave zijn: is het speelgoed wel educatief genoeg? Is het speelgoed robuust genoeg? Is het überhaupt veilig?
De laatste jaren hebben heel wat ouders de overstap gemaakt van plastic speelgoed naar houten speelgoed omdat houten speelgoed over het algemeen gezonder en veiliger is dan plastic speelgoed.
Hier zijn alvast enkele redenen waarom het een goed idee is om voor houten speelgoed te kiezen:

  1. Houten speelgoed is erg sterk

Wanneer je voor houten speelgoed kiest weet je dat je kwaliteit in handen hebt. Hout is namelijk een erg sterk en duurzaam materiaal. Je peuter of kleuter zal het speelgoed dus heel erg moeilijk kapot kunnen maken. We weten ook allemaal dat kinderen vaak speelgoed laten vallen of door de kamer gooien. Houten speelgoed – in tegenstelling tot speelgoed van bepaalde andere materialen, zal minder snel breken.

  1. Houten speelgoed is goed voor het milieu

Wanneer je houten speelgoed aankoopt, dan draag je bij tot een beter milieu. Het maken van plastic vergt namelijk een heleboel fossiele brandstoffen. Daarnaast belandt heel wat plastic speelgoed ook nog eens via afvalbergen in de zee. Door duurzaam houten speelgoed aan te kopen voor je peuter of kleuter kan jij ervoor zorgen dat er niet meer plastic troep in de zee beland.

  1. Houten speelgoed is gezonder

Kinderen stoppen graag dingen in hun mond. We weten allemaal dat plastic in de mond stoppen niet altijd een goed idee is. Zo kunnen kleine tandjes namelijk kleine stukjes plastic afkauwen die dan in het spijsverteringssysteem van je peuter of kleuter terecht komen. Wanneer je voor houten speelgoed kiest weet jij dat jouw kind het speelgoed veilig in de mond kan stoppen.

  1. Houten speelgoed ziet er erg goed uit

Het oog wil ook wat – zeker wanneer de hele woonkamer vol speelgoed ligt. De felle kleuren van het speelgoed de dag van vandaag kunnen je huiskamer en woonruimtes erg lelijk en erg rommelig doen lijken – hoe hard jij ook je best doet om op te ruimen. Houten speelgoed is vaak in erg rustige, erg gedempte kleuren geschilderd en komt in heel wat mooie en strakke ontwerpen. Hierdoor past het speelgoed beter in je living en ziet je huis er een pak beter uit – ook wanneer het rommelig is. En je kind? Voor hem of haar maakt het niet veel uit of een bouwset nu uit hout of plastic bestaat.

  1. Houten speelgoed is vaak erg educatief

Natuurlijk willen we dat onze kinderen zich op een jonge leeftijd erg goed ontwikkelen. Houten speelgoed kan hiermee helpen. Heel wat houten speelgoed is namelijk educatief van aard. Op die manier kan je kleuter of peuter zich niet enkel vermaken, hij of zij kan ook heel wat bijleren zoals rekenen of bouwen!

  1. Houten speelgoed is goed voor de verbeelding

Onderzoek heeft uitgewezen dat houten speelgoed erg goed is voor het ontwikkelen van een goede verbeelding. Omdat houten speelgoed vaak in fletse of lichte kleuren geschilderd is en bestaat uit simpele vormen gaan kinderen hun inbeeldingsvermogen meer en beter moeten gebruiken. Het is natuurlijk zo dat speelgoed de dag van vandaag heel wat geluid maakt, knopjes bevat of zelfs een beeldscherm heeft – toch is het het simpele speelgoed dat jouw kind zal leren zijn of haar verbeelding te gebruiken. Weet jij nog die tijd dat je achteraan in de tuin met een simpele stok ridders stond te bevechten en jonkvrouwen bevrijdde? Je had hier geen felgekleurde toeters en bellen voor nodig, enkel een doodnormale stok!

  1. Kinderen worden socialer door houten speelgoed

Ouders kiezen er vaak voor om hun kinderen urenlang voor een schermpje neer te zetten. En hoewel je kleuter of peuter hier niet verdrietig om is, kan dit er wel voor zorgen dat het kind heel wat sociale vaardigheden van jongs af aan niet meekrijgt. Houten speelgoed – juist omdat het geen knopjes, schermen of geluidjes heeft, promoot jouw kind niet enkel om zijn of haar verbeelding te gebruiken, maar ook om andere kinderen in hun fantasiewereld te betrekken. Op die manier kan jouw kind zijn of haar sociale vaardigheden opbouwen.

Znoet - One Tree Planted

Teruggeven aan het milieu
Voor de productie van ons houten speelgoed wordt er natuurlijk ook gebruik gemaakt van FSC-hout dat op een goede manier met boomkap omgaat. Dit zorgt er onder andere voor dat bossen verantwoord worden gekapt en langer behouden kunnen blijven.

Omdat wij dit belangrijk vinden, hebben wij er ook voor gekozen om samen te werken met One Tree Planted en doneren wij voor elk verkocht product aan deze stichting voor het planten van een boom. Daarom deze vermelding van hun: “Dit product plant één boom.”

Nieuwsgierig geworden naar ons duurzaam houten speelgoed? Klik hier en bekijk onze collectie.